Thursday, June 16, 2011

Salam takziah buat En Mustaffa sekelurga

Sesungguhnya setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati...........

Amierul Hakim Mustaffa.........

Seorang pelajar yang bijak,baik,bersopan santun,menghormati orang tua,suka menolong orang..........
Terlalu banyak jasa arwah terhadap diriku ini terutamanya selama aku berada di bumi kuantan...........
Arwah akan cuba sedaya upaya utk menghulurkan bantuan dikala aku kesusahan..................
Dikala tayar motorku bocor....arwah segera datang utk sorongkan motor ke kedai motor..........
Dikala minyak motorku abis,arwah segera dtg bawakkan minyak & tuangkan ke dalam tangki motorku.......
Dikala aku cuti semester,arwah tolong jagakan motorku dgn baik+isikan minyak full tank............. 
Arwah & rakan2 selalu menemankanku sepanjang tempoh aku praktikal di ktn.......jogging+main badminton+breakfast+lunch+dinner+berbuka puasa......
Selalu membantuku semasa dalam kelas tuisyen ketika beliau SPM............
Sanggup hadir ke kelas tuisyen aku walaupun kadang2 beliau xde transport/terpksa jalan jauh dr im8-SMK Panglima Perang........
Arwah digelar "THE ONE" dikalangan rakan2nya........
Arwah sentiasa fokus & mendengar dengan teliti setiap kata2 yang keluar dr mulutku..........
Arwah antara pendengar setia terhadap cerita2ku..........
Arwah sgt sukar diajak bergambar..............
Pendek kata,sepanjang aku mengenali arwah,xpernah skali pun arwah menyakiti hatiku malah sentiasa membuatkanku rs terharu di atas segala pertolongan & pengorbanan beliau...........

Semalam,15 June 2011 aku mendapat sms memberitahu arwah dipercayai lemas ketika sedang bermandi manda di Sg Lembing bersama 3 rakan yang lain......turut terkorban seorang pelajar uia ktn berumur 22thn

Aku xpernah menganggap arwah sebagai anak muridku,sebaliknya aku dah menganggap arwah & rakan2nya yang lain seperti adik2ku sendiri........kami terlalu rapat antara satu sama lain............

Aku xmenyangka pertemuanku bersama arwah & rakan2 yang lain ketika hari terakhir aku berada di bumi ktn pada Disember 2010 adalah pertemuanku yang terakhir dengan arwah.............
Pertemuan itu dirancang utk meraikan berita baik tentang tawaran kerja yg aku dpt sebagai  Matriculation Teacher di CFS.......arwah & rakan2nya yang lain antara org yg menumpang gembira atas berita itu....
Pada malam itu,arwah sempat meluahkan rasa kerisauan yang melanda ttg masa depan/jurusan yang akan di ambil diperingkat ijazah.........

Aku yang masih dalam perancangan utk turun ke ktn xsempt utk menunaikan hajat arwah utk membawa arwah & rakan2 yang lain berjalan2 area ktn menaiki vios.....semua kegembiraan & kedukaan sering aku kongsikan dengan mereka......

Apapun Allah lebih menyayangi arwah.............sebagai hambaNya,aku redha di atas pemergian beliau.......semoga En Mustafa sekeluarga sabar & tabah menghadapi ujian Allah ini..............
Setiap yang berlaku pasti ada hikmah disebliknya............

Semoga arwah Amirul Hakim Mustafa di tempatkan di kalangan orang2 yang soleh & semoga rohnya dicucuri rahmat.................
 Al-Fatihah buat Allahyarham Amierul Hakim Mustaffa

Arwah berbaju melayu biru dan berseluar hitam

3 comments:

  1. takziah juga...dia buat cts ke?

    ReplyDelete
  2. x afif.....arwah adalah student aku mase aku wat tuisyen kt smk panglima perang under faciteam dulu ms aku final year kt uia ktn....
    umur arwah 19thnmbru je abis matrik & tgh tunggu rst upu utk intake sept ni....

    ReplyDelete
  3. org yg meninggal lemas dianggap juga syahid... seperti dlm hadith Nabi saw.

    Ibnu Syaibah meriwayatkan dari Abdullah bin Utaiq katanya, bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Bahawa orang yang mati syahid itu ada lima, yang pertamanya orang yang mati disebabkan sakit perut, kedua orang yang mati ditikam, ketiga orang yang mati tenggelam (karam) di dalam air, keempat sobihul badmi, kelima orang yang mati berperang fi sabilillah." (Hadith riwayat At-Termizi dari Abi Hurairah).

    ReplyDelete