Sunday, January 24, 2010

Aktiviti pada hari ini....................

Di sebabkan esok aku start keje,aku kene survey tempat dulu arini....walaupun dah tau
tempatnye katne,tp mase aku pegi aritu aku tersalah jalan.....so hopefully aku akn jumpe
jalan mudah ke tempat kerja tu ptg ni supaya perjalanan aku akn lebih lancar......

Malam tadi aku ke rumah nenek dgn mak.....kebetulan pak lang and mak wan ade kat sn................biasela,soalan standard yg diorg akan tanye:"dah dpt keje belum??"......
aku dah expect diorg akn tanye camtu....so,aku pun jwb dgn jujur......tp aku xsgka plak
diorg akan tanye gak berapa byk gaji.......aku pun mengaplikasikan konsep escapism....
haha....tp bile bab salary ni aku rase dh msuk personal......xkesahla bp byk pun gaji aku,
aku rase xde sbb kenapa org nak tau......bagi aku,cukupla seadanye......aku redha.....
Bagi aku,bile kita mensyukuri nikmat yg Allah beri,tidak akan timbul soal cukup atau tidak
seperti yg di persoalkan doctor yg wat medical checkup pd aku tempoh hari........
yg penting aku sudah cuba sedaya upaya untuk mencari yang terbaik buat diriku.....
mungkin rezeki aku mmg di situ.......apepun aku harap aku akan happy dan enjoy kerja
kat situ.......semoga Allah berikan aku kekuatan dan kesabaran dalam menghadapi dugaan
yang bakal mendatang......

Aku mesej kak ros (executive tmpt aku prktikal dulu yg jiga referee aku) untuk inform yg aku
akan start keje esok........die reply:"Tahnian!kerja elok2,gunakan pengalaman di BR hr tu.
Good Luck" aku mula bersemangat bile mendapat mesej dr kak ros.....die sgt supportive
dan sgt memahamiaku........dulu aku pernah ajar nak perempuan die addmath du rumahnye......
aku sgt terhutang budi dengannye.....aku dah anggap die cam akak aku sendiri.....
dulu mase die mula2 ditukarkan dr BR Kota Bharu ke BR Indera Mahkota,aku agak
xberkenan dgn sikapnye....bg yg xmengenalinye,org akan anggap die seorg yg sombong...
tp lame kelamaan,aku mula rapat dengan die......kitaorg selalu pergi rehat bersama dan solat
bersama......apepun,thanks kak ros......

Friday, January 22, 2010

Ragam Affan di rumah.......

 




 
 
 

Gambar2 kat ats ni di ambil 2 hari lepas.....sgt kelakar......waktu ni mood si kecik elok je.....die balik x nangis and hepi je sepanjang mase......sekarang ni dah pndai sebut perkataan org dewasa cthnye: kedekut,ngko ni,woi,Allahuakbar dan mcm2 lagila......muke nampak lembut tp sebenrnye die lagi kasar dr abgnye......

apepun,die sentiase menggembirakan hati ku kat umah ni walaupun die slalu cabut spec aku,pukul aku,tendang aku,halau aku dr tmpt tido die dll.......2 hari lepas pak lang die belikan kete mainan utk si kecik dan abgnye.......seronok betul diorg berdua........topi tang die pakai tu aku yg belikan.....walaupun makcik kesayangan die xkeje lg,still ayik rase nak belikan something utk si kecik and abgnye.....hehe.....
beli yg murah2 je.....tunggula makciknye dah keje nnt,barula bole belikan yg branded ckit.......ape2pun,still kelihatan cute and macho........tgkla sape makciknye.......

 
 

Wednesday, January 20, 2010

Si kecik menangis lg.....


 







 
 
Pg ni seperti biase kak long g keje.......tgh siap2 tetiba si kecik (affan) bangun dr tidur sambil menangis dan meminta untuk dukung.....hanginla kak long dibuatnye,dah la baju x iron lg,si kecik pulak mintak dukung....
mak plak ganti org pagi ni,so agak kelam kabut sikit.....tp mak berjaya pujuk si kecik dgn jajan dlm simpanan
mak....biasela,bdk2.......
bile mak nak g ngajar plak,die nangis lagi coz nak ikut mak.....pak su die pun pujuk die naik motor....kat bawah ni aku ade sertakan gambar si kecik yg bergaya dgn motor mak ciknye.......die yg sibuk suruh amik gambar...
ade jgk aku sertakan gambar mase hari ahd aritu yg kitaorg g jalan2 kat JJ bkt tinggi.......

Tuesday, January 19, 2010

Dugaan dan cabaran.......

Semalam (ahad),seperti biasa aku ade kelas dgn form 5 and form 4....kelas form 5 dr kul 1-2.30pm....
Aku smbung tjuk integration.....area under a curve.....agk mencabar untuk mengajar tjuk ni....aku terangkan 4,5
kali baru diorg faham....tp xpela,dah mmg tanggungjawab aku untuk memahamkan diorg.....
mulai hai ini, aku akan jumpe diorg seminggu sekali je....no more extra class on weekdays....so,aku kene
bekerja keras sikit dan cuba mengajar dgn laju....tp ape yg membuatkan aku risau,diorg xphm ape yg aku ajr bile aku start mengajar dgn laju......nak xnak,kelas minggu depan aku kene pastikan yg aku akn habiskan tjuk integration dan hrpn aku agar diorg dah bole jwb question based on SPM format utk tjuk integration ni....kalo sempat,aku nak smbung tjuk vector....basic jela kot.....

Kelas form 4 seperti biase start kul 8pm tp berakhir kul 10.30pm....yg dtg cume 3org je coz yg lain x confirm lg bole ke x amik sbjek addmath kat sek.Aku agak rushing coz bru blik dr jusco bukit tinggi dgn mak and kak long....smpai umah dlm kul 7.45pm,lepas solat terus g tuisyen tp spt biase,cikgu smpi dulu dr anak murid.

Aku dpt 2 org student baru+azim yg dh pnh aku jumpe last week.....aku still ajr composite function smpai abis kelas,xsempat pun msuk inverse (subtopik last bg tjk function)....alasan mus,"nant x ingat kalo belajar byk sgt,baik akak ajr sikit2 je yg penting kitaorg phm"....aku pun turutkan la kehendak diorg....aku ni fleksibel,and aku biasenye akan ikut kehendak student aku coz diorg ade hak....xgune gak kalo ajr byk2 or sibuk keje silibus tp diorg xphm.....itu bukan aim aku.....aku nak pastikan setiap sorg dr diorg phm ape yg aku ajr......act,diorg sume dr sek hishamuddin sg bertik....bile bdk hishamuddin bertemu dgn x-hishamuddin gak....cam biasela,bykla citernye coz aku memahami culture diorg even aku dulu sek hishamuddin kg jawa....aku rase aku mengajar 1 jam je,yg byknye bercerite...hehe.....aku dah inform diorg siap2 yg aku ni mmg suke bercerita......diorg lg suke and diorg suruh aku citer plak SMA dpt bp dulu...haha.....1st time aku di tanye result SMA,mayb sbb diorg bakal amik SMA thn ni.....jwpn aku standardla:"akak akan gtau bile result SMA awak dah kuar"...haha.....itula namenye escapism.......

Salah sorg dr diorg bekas anak murid mak aku mase sek ren dulu......die terkejut bile aku ckp ustzh hamidah tu mak aku......aku pulak terkejut bile azim gtau yg ustz khairuddin tu ayah die.....haha...kecik betul dunia....rupenye aku penah jumpe azim mase umur die 4 thn...die ank sulung....baru2 ni aku ade ketepikan semua buku2 rujukan spm aku......tetiba aku terfikir nak bg kat die.....yg lain tu aku x offer coz diorg ade abg and kakak....so,mesti ade buku2 turun temurun....aku cdg nak bg semua buku2 tu kat azim and die pun suke and nak je.......nextweek aku akan bw buku2 tu semua,drp buang lebih baik bg org......

Ade perkara yg membuatkan aku gembira mase kelas form 4 ni.....azim tanye aku:"bp umur akak?"....
aku ckplah yg aku dah tua,"akak dah habis matrik and dh abus degree dah pun".....pastu mus tanye,matrik bp thn and degree bp thn?...lps aku gtau,diorg pun gtau jwpnnye,23 thn ek???aku jwb:"lebih cikit".....azim ckp:"24???"....aku jwb kurg ckit....azim jwb:"23 setengah la"....btul la tu......yg pling best die ckp:"akak mcm bru lepas SPM""......haha....terase diri ini muda.....muda ke????

Adik2 aku yg form 5 xpnh pun tnye bp umur aku......yg f4 plak sibuk tnye.....xpela....mls r nak rahsia2 psl umur ni.....tp wat mase ni aku lebih close dgn f4 dr form 5.....yg form 4 ni aku rase diorg still cam bdk2,maklumlah baru melangkau ke tahap menengah atas........waktu ni la pling sesuai utk wat mind setting yg addmath tu easy and fun......kalo dr skrg mind setting diorg dah cam2,InsyaAllah xde sbb diorg akn fail dlm test or exam addmath......and lg mudah untuk memahami setiap topik...........aku dah mula terapkan pada diorg supaya "belajar untuk mengajar org lain".......ape yg aku perhatikan biasenye student (xkirala bdk sek or pelajar u) mmg pandai dan mudah untuk memahami sesuatu tp bile smpai saat rakannye minta utk memberi tunjuk ajar,die xtau.Bukan mslh kedekut ilmu tp masalah untuk mengajar org lain......so,mulai skrg aku nak diorg belajar untuk mengajar org lain.....kalo malu untuk mengajar di khalayak ramai,at least die mampu untuk mengajar one-to-one........bile kite mengajar org lain,kita akan lebih faham dan lebih mudah untuk mengingati.....
Am I right?????

Thursday, January 14, 2010

Gembira hati ini tak terkata....................

Harini aku g interview kat KL......sebelah Sogo....aku naik train je....tetiba pg td mak gtau nak ikut.....aku pun xkesah je....lg bgus ade org teman.....bertolak kul 8.30am,smpi kat sn tepat kul 10.30am(waktu interview)
Xde ape yg menarik sgt waktu interview tu...yg menariknye aku berpakaian pelik sungguh hari ni....xpenah2 aku pakai camtu......xde gambarla plak nak tunjuk...hehe....nantila....lain kali aku amik gambar and upload kt blog ni....pg td dah xsempat coz cuak sgt.....tp mase masuk interview room td xcuak la plak cm interview2 b4 ni....aku rileks je coz skema jwpn dah ade dlm kepala,,,,hehe.....tp xdela sume yg die tanye.....skjp je interviewnye.....dlm 6-8min je kot....mayb sbb dah 2nd interview......lepas interview,bw mak g jln2 kat sogo....
kalo ade fulus,dah lame aku borong bju2 kat sogo tu coz ade sale plak kebetulan....nasib baik fulusnye xde....hehe.....sampai umah kul 1.30pm td......elok2 smpi umah,cikgu mesej:"At what time you can reach here?"....aku pun jwb:"As usual,2.30pm".....sbnrnye aku mmg cube sedaya upaya untuk smpi umah b4 kul 2.30pm coz aku mmg nak mengajar.....dlm erti kate lain,xsbr nk jumpe adk2 aku tu utk smbung tjuk integration yg diorg pening smlm....haha.....padahal mlm td xprepare ape2pun.....sibuk prepare utk interview je.....tp disbbkan aku dah biase and dah ade experience,so gamble je.....lgpun integration je....(berlagakla plak).....bukannye berlagak,tp bg bdk2 math,integration mmg dah sebati dgn jiwa kitaorg....(btl x wahai bdk2 math sekalian???)

Aku smpai umah cikgu tepat kul 2.30pm......seperti biase......cikgu sampai dulu dr anak murid.....tp xpela,bole dimaafkan coz diorg balik sek pun 1.30pm....mesti mak diorg suruh lunch dulu,nak mandi lg,salin bj lg.....harini ade 2 student baru.....sorg lelaki and sorg pompuan.......tp ade yg xdtg plak....so wat mase ni,f5 aku ade 6 student laki and 6 student pompuan.....=12 org.....tp student (adik) aku yg br ni byk tanye.....sgt byk tanye.....wat ms ni benda2 yg die tanye tu reasonable lg la........ade je yg dah terkeluar topik cthnye:"akak dtg cni naik ape?".........xde pun yg tnye sblm ni......die org 1st yang tanye.....tp aku xkesah pun,aku jwb pertanyaan die dengan pertanyaan gak:"Nape,awak nak jemput akak kat umah ke?".......haha....tula,byk sgt tanye......sementara diorg wat latihan,sempat bincang dgn cikgu psl soalan test diorg....ade gak r cikgu citer sikit bckground student2 tu......cikgu nasihatkan aku hati2 sikit.....tkut diorg melampaui batas plak.....tp aku sebenarnye dah biase dgn keadaan camtu....lebih lg ade.......maklumla,student aku yg 1st batch dulu majority lelaki......mcm2 pengalaman aku dpt....apepun aku ttp sygkan diorg........

Harini aku berjaya memahamkan ape yg membuatkan diorg pening smlm.....bak kate Rafiq (adik kandung aku):"akak juz suruh diorg ingat and tau step2 utk jwb soalan camtu je".....so,aku cube ikut ckp rafiq dan akhirnye aku berjaya memahamkan diorg sume......dah bole jwb soalan SPM yg berbentuk camtu.......tp xtaula esok2 diorg ingat ke x step tu.....hopefully diorg ingat...

Selepas selesai wat bebrapa soalan,aku smbung subtopik properties integration...........diorg cam suke plak subtopik tu.....mayb sbb sng,juz kene fhm konsep...........tp xsempat wat latihan pun...juz tunjuk example yg menggunakan kelima2 properties yg ade............habis je aku terangkan example,mase pun dah tamat.....faiz dah smkin byk mulut.....bole plak die tanye:"dah habis dah?"....kalo sblm2 ni die xpnh tanye ape2........biasela tu.....mula2 malu....dah lame2 and dah slalu jumpe,mulalah sume menampakkan belangnye............

Sebelum blik,sarah ade tanye beberapa soalan yg menyebabkan aku rase aku kene gtau yg lain......tjuk integration dah nak hampir habis.....td dah masuk definite integrals......juz kene cover area and volume......
skrg sarah pun dah mule ringan mulut bertanye.....mayb sbb aku dah sound diorg byk kali....kalo xfhm,jgn malu2 tanye akak......mase sarah tanye td,alif (bdk yg bru 1st time join kelas aku) menyampuk plak tetiba.....nak wat camne,aku pun jwbla gak ape yg die tanye...........ape yg penting,harini aku xtinggalkan adik2 aku tu dlm keadaan yang memeningkan kepala cam smlm.....harini sume balik dgn wajah yang gembira dan sgt berpuas hati.......aku pun xtau nape diorg blik dlm keadaan gembira.....mayb sbb diorg sgt memahami subtopik arini kot.....(agaknye la)

Sblm balik ade yg tanye:"bile next class akak?"....spt biase aku jwb pertanyaan itu dgn sebuah pertanyaan yang lain:"nape,awak dah boring tgk muke akak ke?".....haha....
Aku xpasti sape yg jwb,tp aku ade dgr salah sorg bdk perempuan jwb:"xdela,mane ade boring.Akak ajar best"......kate2 itulah yg membuatkan hati aku sangat gumbira harini......walaupun mayb hanye die seorang sj yg rs aku ajr best,tp bg aku itu dah memadai......sbnrnye,sb4 aku ajr adik2 aku yg 2nd batch ni,aku tertanye2 adakah cara aku mengajar mase di panglima perang thn lepas msh boleh di guna pakai.....adakah aku bole menggunakan pendekatan yg same utk mengajar adik2 aku yg bru ni......since dah ade slh sorg yg ckp camtu (akak ajar best!!),aku dah cukup puas hati.....tp mungkin ade beberapa kelemahan yg msih perlu aku perbaiki dr masa ke semasa........ape2pun GEMBIRA HATI INI TAK TERKATA

Monday, January 11, 2010

Hari pertama....episod 2

Semalam x sempat nak update blog lepas balik dr tuisyen coz sibuk menyaksikan AJL.....Aku smpi umah dah separuh mase ke-2......sepatutnye tuisyen abis kul 9.30 tp terlajak plak smpi kul 10mlm...

As expected,student x ramai.Cume 2 org je,sorg laki dan sorg perempuan....mayb faktor cuaca and mlm hujung minggu tambahn plak AJL mlm td....sbb tu xramai yg dtg......sorg name syeila,sorg lagi name azim.....syeila agk pendiam,tp azim walaupun dtg lambat,aku ngan die cam dh kenal lame....dlm erti kate lain die seorg yg talkative....bole di katekan cam ikhwan.....ade je bende die nak argue bile aku ajar......."degil" plak tu.....

Aku start dengan tajuk function-composite function.Aku xsempat nak study pun tajuk tu....hehe,sebenarnye bukan xsempat,tp xrajin.......so,gamble je.....mula2 syeila sorg je yg dtg,aku ingat dah xde sape nak dtg lg pastu,lps 30min azim sampai......cam biase,mulakan kelas dengan Al-Fatihah then taaruf......simple2 je.....lepas taaruf, aku tanye,"soalan yang cikgu aspa bg minggu lepas dah siap?".....haha....aku pun xtau soalan ape......syeila ckp byk yang die xtau....asalnye cikgu suruh aku msuk composite sikit je then sambung inverse,tp di sebabkan kesemua homework yg cikgu bg die xbole jwb,so aku decide untuk ajr composite smpai die betul2 mahir subtopik tu.............

Dlm composite function ade 3 bende penting yang student kene tau (aku xdela pakar sgt tp ini hanye rumusan yg aku wat berdasarkan kefahaman aku):
1-Camne nak cari ff(x),gg(x),fg(x),gf(x) or yg seumpama dengannye...
2-Camne nak cari outer function cth: given g(x),fg(x)....soalan suruh cari f(x).dlm cth ni,f(x) adlh outer function (sbb f berade di luar)
3-Camne nak cari inner function; cth: given f(x),fg(x)...soalan suruh cari g(x).dlm cth ni,g(x) adlh inner function (sbb g berade di dlm)
Haha.....xpasal2 aku buat notes plak dlm blog ni.....xpela.....blog aku kan???

So aku pun ajr syeila step by step.Aku suke je ajr one-to-one ni...sebab lebih effective.Bile aku ajr syeila smpi cmne nak cr outer function,azim smpi......so,aku tinggalkan la syeila skjp utk jwb soalan2 yg cikgu bg minggu lepas utk spend mase ajr azim plak......biasela lelaki ni xcam perempuan....jarang aku jumpe student lelaki yang rajin nak salin ape yg aku tulis....aku xdela nak pakse salin semua,at least salin 1 cth sbg rujukan.....tp dah namenye lelaki....(mayb xsume camtu).....bile aku bg 1 soalan,die tercengang sbb xtau nak mula camne.....aku ape lagi....membebel la.....suruh salin cth yg aku bg....bru die nak salin.....tp die jenis yang cpt pick up and terang hati.....senangla ckit tugas aku......

dlm kul 9.15,cikgu jenguk aku.....die tanye:"dah masuk inverse?"aku pun jwn:"belum cikgu,coz sy rase sy nak mantapkan dulu composite diorg berdua".....cikgu agak terkejut coz cikgu assume diorg dh faham last week.....aku kalo bole nak diorang betul2 fhm ape yg di ajar sbb tu aku slalu tanye:"faham x ni?" smpaila diorg balik aku akan tanye lg......sebenarnye ni 1st time aku ajar student form 4 yg betul2 fresh (mksud aku br lepas PMR)....aku pnh je ajr addmath topik form 4 tp aku ajr pd student form 5.....sangat beza kalo kite ajr addmath antara f4 and f5.....coz kalo f5,diorg mmg dah pnh jumpe topik2 tu sebelum ni,kite juz wat revision....tp bg student f4 (lebih2 lg bru seminggu start sek) addmath adalah 1 subjek yg sgt baru bg mereka.....dan mereka msh mempunyai pilihan samada nak amik subjek tu ataupun tidak.....waktu ni lah diorang akan membuat kesimpulan samada addmath adalah 1 subjek yang mudah atau sebaliknye......

Bagi aku,waktu ni juga lah paling sesuai untuk menanamkan sifat minat yang mendalam dalam subjek mengira.......kalo ikut pengalaman aku dulu.....aku minat subjek addmath dr form 4,so bile dah minat,pada aku subjek tu mudah......so,kalo bole aku xnak diorg terikut2 dengan kata2 senior atau kate2 org lain yang mengatakan addmath adlh subjek yang susah sebelum diorg mencubanya......

Mengajar punye mengajar x sedar yang jam di tangan menunjukkan jam 10mlm......azim and syeila pun x sedar......bile syeila ckp nak blik je,azim terus tanye sekarang kul bp......aku pun jwblah "kul 10 mlm"....die ape lagi,terus kemas brg2 die.....aku xsempat ajr die camne nak cr outer function je.....smbil berkemas,die tanye aku "die (syeila) dah smpai outer function ke?" aku pun jwab:"mestila dah.....die lg advance dr awak"....sj je nk provoke die.....kelihatan muke x puas ati pd azim (tp yg +ve la)......mmg aku dah cover sume tajuk composite utk syeila sbb die sampai awal,tp azim pun tinggal outer function je,sempat je kalo nak kejar syeila.....hopefully diorg dah mula minat subjek addmath....bile diorg dah mula minat,senang ckit nak absorb ape yg di ajar xkesahla samade di tempat tuisyen or di sek.....

Seminggu aku jumpe diorg skali je.......next class xtau la bp ramai yg dtg....kemungkinan besar akan bertambah......nanti akan timbul mslh ade yang cepat dan ade yg lambat....tp aku dah biase dengan situasi tu ms mengajar kat panglima perang......bagi aku waktu tu lebih mencabar dengan suasana yang sangat meriah di dalam kelas lebih2 lagi tuisyen wt di sek....

Ape2pun zaman tu dah berlalu tp masih segar diingatan......
Semoga Allah berikanku kekuatan untuk terus menghadapi dugaan yang mendatang.....& Semoga Allah memberkati usahaku dan mempermudahkan segala urusanku....
Amin............

Sunday, January 10, 2010

Hari pertama.................

Hari ini tanggal 10 januari 2010 (aku tulis tarikh coz tarikh dlm blog aku ni kadang2 salah),hari pertama aku mengajar di rumah bekas cikgu aku masa drjh 6 dulu.Aku dtg lewat 15 min coz terpaksa uruskan affan yg sibuk nak aku bw die jalan2.Pergi dengan menaiki motor (teringat zaman2 mengajar di panglima perang tahun lepas-rempit je).....tiba di rumah cikgu sudah ade 6 org student menunggu.....aku sbenrnye agak gementar walaupun ini bukan kali pertama aku mengajar tp entahla...mayb sebab dah sebulan x mengajar....tp muka ttp maintain....adik2 tu xperasan pun kot.....sbb xdela smpi tangan aku shaking time menulis di white board...masih membahasakan diri sbg kak ella......dan mereka semua selesa dgn panggilan tu.....cikgu ade memantau cara pengajaran aku......
Bermula dengan sesi taaruf,seramai 5 org perempuan dan 5 org lelaki yg hadir td.....then aku terus masuk tajuk integration from the very beginning even cikgu ckp cikgu dah mula sikit......aku ajr cam biase,nota pun dah sedia ade...nota yg same aku gune mase ajr adik2 aku di panglima perang dulu (miss them so much).Ade la beberapa org yg iras2 muke adik2 aku yg kat kuantan tu......kebanyakan dr sek men teluk gadong and MGS.Diorang ok je,sangat banyak ckp cume perempuan and lelaki cam xberape ngam......tp xsume la camtu....aku sempat ajar smpai subtopik "integration by substituition"......
Diorg pun xdela nmpk segan silu sangat dgn aku......cume aku rase masih ade yg blur2 lg mayb sbb diorg xberape kenal aku sgt and first time jumpe.Diorg pun terkejut bile aku ckp yg aku ni bekas pelajar UIA.Diorg ingatkan aku baru lepas SPM....haha...tetiba diri terase mude......
Wat mase ni aku cume ingat 2,3 name je....so sebelum balik,aku sempat mintak diorg tuliskan name,markah addmath mase final exam tahun lepas and topik form 4 yg diorg rase susah dan kebanyakannye tulis topik log and differentiation and aku x terkejut pun.....aku harap aku dpt pegang diorg sampai habis SPM 2010....InsyaAllah....harap2 dapat keje area2 lembah klang,so weekend bolehla aku mengajar.....
Malam ni kelas addmath form 4 plak....strt kul 8-9.30....haha,lewat ckitla aku tgk AJL mlm ni.......mlm ni xtau la plak bp ramai.....tp aku rase xsmpai 10 kot lebih2 lagi mlm ni ade AJL.....

Friday, January 8, 2010

Gelagat si kecil yang mencuit hati









Harini aku temankan kak long hantar abg iparku ke KLIA yang akan bekerja di Jeddah menyambung kontraknye di sana.Aku tunggu di dalam kereta semntara menunggu abang iparku berlepas.Nak diikutkan hati,aku nak turun dari kereta untuk melihat reaksi anak2nye apabila ayahnya pergi.Tp kak long suruh tunggu je dalam kereta.Xpelah,aku menurut kata kak long.Selepas lebih kurang 45 min menunggu di dalam kereta,kak long call aku untuk memberitahuku yang luqman(anak kak long yg 1st) mengajakku untuk sarapan bersama di KFC.Aku menyerahkan kereta kepada kak long sbb kak long tau kalo aku yang cari parking comfirm akan sesat.Hehe....kak long kenal sgt adiknye ni yg slalu sangat sesat even kat s.alam pun bole sesat.
Sementara menunggu kak long cari parking,aku bertanye dengan mak ape reaksi anak2 kak long ketika ayahnye meninggalkan mereka?mak ckp affan(ank ke-2) dah menangis awal2 lagi.Tp luqman hanya meraung ketika ayahnye hilang dr pandangan mata.Biasela....kononnye macho,tp.....die lagi teruk meraung dari adiknye.Siap berguling2 kat ats lantai lg......Tp ape yang aku lihat riak wajah bocah2 tu,cam xde ape2 yang berlaku.....tersenyum apabila melihat kapal terbang di udara......berlari ke sana sini...itulah yang dinamakan kanak2....mereka mudah lupa.Sedangkan baru 5 min yang lalu masing2 meraung melihat ayahnye melambai untuk pergi sementara meninggalkan mereka selama lebih kurang 9 bulan.
Kak long membawa ank2nye makan di KFC....tmpt favourite luqman dan makanan kegemaran die alah nugget ayam.Smpai di KFC affan dan luqman brmain permainan yang ade di sana.Seronok mereka bermain coz xde org langsung...berlari ke sana sini,meluncur dgn laju di papan gelongsor,turun naik tangga dll.Mereka berdua sanagta gembira seperti tiada ape yang berlaku.Apabila aku bertanye kpd Affan,"Ayah mane?"Jwpnnye:"Keje".......
Kini,kak long dan anak2nye kembali tinggal di rumahku untuk kesekian kalinya dan memeriahkan serta meriuhkan rumah ini dengan gelak tawa dan celoteh si keci:Affan.......
Bermulalah kehidupan aku bersama mereka yang aku dapat rasekan lebih mencabar dari sebelum2 ni kerana 9 bulan mereka akan tinggal di rumahku.....kalo dulu 2 hr sekali pun aku bole sapu rumah,tp aku pasti lepas ini sehari aku kene menyapu 2,3 kali......tp aku dah xkesah semua tu.....aku percaya,kehadiran mereka akan lebih membuatkan hidupku lebih bermakna selepas ini.........
video

Thursday, January 7, 2010

Sakit tekak+batuk+selsema=demam kot

Sudah 2 hari aku mengalami simptom2 demam ni....xtau la kenapa tiba2 ia menyerang sedangkan aku xmain hujan or panas....inilah yang dikata kan dugaan dan taqdir dari Allah.Apapun aku redha....disebabkan perkara ini aku kurangkan masa untuk menghadap komputer tetapi lebih meluangkan masa untuk bersembang bersama bonda tercinta.
Nak diikutkan aku kene mula membuat revision addmath dari sekarang coz class akan bermula ahad ini....aku akan mengajar di tempat aku menuntut ilmu dulu,rumah Cikgu Aspalela.Cikgu yang memberi aku ruang dan peluang untuk mengajar dan mendidik anak bangsa terutamanye mereka yang tinggal disekitar sg.udang dan kg.delek.Aku xtaula perasaan aku sekarang ni...excited+takut.excited sbb aku akn ajar subjek favorite aku ms zaman sekolah dulu....takut terhadap penerimaan student2 tu nanti......walaupun aku ade sedikit pengalaman dalam bidang ini,aku percaya yang setiap manusia mempunyai character yang berbeza.Apa2pun aku xnak letakkan ape2 expectation terhadap bakal student2 aku.Aku akan cuba untuk menerima mereka seadanya.
Selepas ini,masa hujung minggu aku agak terhad.Ada kebaikan dan x dinafikan ade juga kelemahan.Antara kebaikan yang aku nampak,kuranglah sikit masa aku bershopping dan hang-out bersama kawan2 dan dalam masa yang sama xperlulah aku berbelanja dihujung minggu.Mayb salah 1 kelemahan kurangnye masa aku bersama keluarga.Selalunya dihujung minggu,kak long akan ajak keluar jalan2 bersama ank2nye yang comel:Affan and luqman.Tp bermula hujung minggu ini,agak terhadlah masa aku bersama mereka.Tapi xpe,malam kan ade......
Last but not least,aku berdoa agar Allah memberikan aku kekuatan dan kesabaran untuk aku menempuh hari2 yang mendatang.Semoga demam aku cpt sembuh supaya aku dapat mengajar dengan lebih baik dan dapat meneruskan hidup ini dengan ceria!!!!

Tuesday, January 5, 2010

Apa gune berkasih kalo hati sentiasa disakiti

Dilema ank2 muda zaman skrg.......dalam mase 2 minggu je terlalu byk kisah yg aku dengari dari org yg sdg berkasih@bercinta.....dan semuanya adalah kisah sedih salah satu pihak xkesahla lelaki mahupun perempuan.............samada pihak perempuan yg disakiti atau sebaliknye.....bak kata org itu lumrah org bercinta....tapi pada pandangan aku pulak,apa gune berkasih kalo hati sentiasa disakiti?cari penyakit namenye.....wat pening kepala+buang masa memikirkan cara bagaimana untuk memujuk si dia....Aku sebenarnye simpati ats apa yg telah berlaku pada teman2ku...tetapi apakan daya,aku hanye mampu memberi sedikit nasihat dan mendoakan yg terbaik buat kalian semua.ape aku tuliskan di sini hanyalah pendapat aku semata2.....tiade niat untuk tujukan kpd individu tertentu.Sesiapa yang terase,aku memohon maaf dan sesiapa yg sedang berkasih dan hatinye sedang disakiti,aku doakan agar kalian dpt mengubatinye secepat mungkin.

Dilema menusuk jiwa......

Assalamualaikum.......

Ini adalah kali pertama aku menulis di dalam blog sesudah aku rasekan sudah tiba masenye org lain plak yg membaca cerita aku.Selama ni aku seronok membaca kisah2 di dalam blog kawan2 aku.Akhirye....pada tanggal 5 Januari 2010 aku membuat keputusan utk menulis di dlm blog.Thanks to Asma' & Ajim yg aku rasekan antara pendorong aku untuk menulis.....

Harini aku pg interview di suatu tempat yang aku rasakan aku adalah insan bertuah kerana dipilih walaupun hanye untuk ditemuduga......sudah menjadi rutin aku untuk memberitahu Ikhwan("adik" aku yg comel) setiap kali aku dipanggil interview.Die antara org yg memberi semangat padaku setiap kali aku g interview.

Aku pergi ke tempat itu bersama ayah sbb aku percaya kalo aku pergi keseorangan aku akan sesat.Ayah merelakan diri untuk mengikut aku sbb nak jalan2 katanye...maklumlah,ayah aku dah pencen.Boring dok umah.Aku sampai tepat pada waktunye 10 am.Sampai di sn ade beberapa borang yang perlu diisi dan beberapa soalan yang perlu di jwb...tp bukan study case lagi.....soalannye simple dan agak mudah tp aku adalah org terakhir yg menjawabnye berbanding 2 calon yang lain.Semua calon perempuan,islam dan berbaju kurung.Tp ape yg aku lihat,culture di sana sgt berbeza.Tiada seorang pun berbaju kurung.Pada aku,ianye janggal tetapi itulah hakikatnye.Environment yang sangat berbeza dgn tempat aku prktikal dulu (Bank Rakyat)

Masa yang diambil lebih kurang sejam untuk dipanggil.Sementara menunggu turn,aku dpt mesej drp ikhwan.
"Akak gudluck...!Jgn gelabah tau...Kalo rezeki ni mmg utk akak,akak akn berjaye...Pe2 pun,mohon yg terbaik drp Allah...ingat kak,xde apae yg perlu ditakutkan coz sume 2 da ada dalam ketentuan Allah..ok.akak wish u do da best n Allah will do da rest :)"
Mesej yg agak pjg dan jrg skali ikhwan mesej aku pjg camni.Aku membaca sampai hampir menitiskan air mata.Disebabkan takut di perasan oleh staf2 kat situ dan interviewer,aku cube menahan air mata ku dr mengalir.Aku betul2 terharu dan aku xsgke,ikhwan yg aku kenal gile2 selama ni mampu mengucapkan kate2 camtu.Thanks Ikhwan...akak akan mesej awak ni smpai bile2.....

Apabile dipanggil,kami(aku&kwn aku) diterangkan beberapa sedikit latar belakang kerja yang bakal kami pikul nanti...bole di katekan ini sesi interview yg x formal.Semua calon yg hadir td confirm akan dpt post tu tp akan dipanggil interview gak oleh HQ dengan recommendation manager disitu.Ape yang membuatkan aku dalam dilema skrg,patutkah aku accept?aku percaya that is the place where I can build my career......tp,aku masih berfikir dan terus berfikir adakah perlu utk aku accept......Ya Allah berikanlah aku petunjukMu....semoga aku berjumpe jalan kpd dilema yg menusuk jiwa ini.....